KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Zasadziliśmy "dąb śląski"

100 lat temu, w nocy z 2 na 3 maja wybuchło III powstanie śląskie - ostatnie z trzech powstańczych zrywów polskiej ludności na Śląsku, mające na celu przyłączenie tych terenów do Polski. 

W  rocznicę tamtych wydarzeń, na terenie naszej szkoły z inicjatywy władz powiatu zgierskiego, zasadzono „dąb śląski”, jako symbol siły i niezłomności poprzednich pokoleń walczących o Polskę. Miejsce posadzenia dębu nie było przypadkowe. To właśnie nasz patron – prof. Romuald Adam Cebertowicz brał udział w walkach, jako oficer baterii kpt. Mierzejewskiego I Dywizjonu artylerii powstańczej, m. in. w rejonie Kędzierzyna Koźla i pod Górą św. Anny.

W skromnej uroczystości wzięli udział: starosta zgierski – Bogdan Jarota, wicestarosta zgierski Dominik Gabrysiak, bratanek profesora Cebertowicz – Tomasz Cebertowicz, dyrekcja szkoły: Elżbieta Kołodziej i Sławomir Stopczyński, leśnicy z Nadleśnictwa Grotniki, Ryszard Raczyński z firmy ALMECH oraz uczniowie.

Obok pamiątkowego drzewa zakopano także kapsułę czasu, w którą włożony został symboliczny dokument, podpisany przez obecnych.