KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Nasi uczniowie w Grecji - podsumowanie

Nasza szkoła uczestniczy w projektach Erasmus Plus i Power. Są to programy Unii Europejskiej wspierające rozwój zawodowy uczniów. W ramach programu 49 osobowa grupa uczniów wraz z opiekunami wzięła udział w zagranicznej mobilności zawodowej. W dniach 31 maja – 11 czerwca 2021 r. przebywaliśmy w greckim miasteczku Leptokaria na Riwierze Olimpijskiej.

Już od paru lat uczniowie wyjeżdżają na zagraniczne staże do Hiszpanii i Grecji. Logistycy, informatycy i mechanicy realizowali program praktyk w greckich firmach i instytucjach pod okiem greckich mentorów.

Oprócz praktyki zawodowej poznawaliśmy historię i kulturę Grecji. W ramach realizacji programu kulturowego uczestniczyliśmy w wycieczkach do Meteorów oraz pobliskich miasteczek Litochoro i Panteleimon, Zwiedziliśmy też zamek w Platamonas i masyw Olimpu. Popłynęliśmy na wyspę Skiathos, gdzie zjedliśmy tradycyjny grecki posiłek w tawernie, a potem kąpaliśmy się w morzu i plażowaliśmy.

Skierowaliśmy się także do Olimpijskiego Parku Narodowego, gdzie mogliśmy podziwiać malownicze góry i wąwozy oraz przyrodę północnej części Grecji. Korzystaliśmy z pięknej pogody opalając się i kąpiąc w hotelowym basenie i pobliskim morzu.

Rozwijaliśmy kompetencje językowe komunikując się w języku greckim i angielskim.

R.W-W

Grecja dzień pierwszy.

Wczoraj po długiej podróży wszyscy uczestnicy projektu ERASMUS + oraz POWER  szczęśliwie dotarli do hotelu Dafni Plus (Region Macedonia Środkowa, Grecja).

Hotel Dafni Plus.

Zakwaterowali się w pokojach, odbyło się spotkanie organizacyjne, na którym ustalono przebieg praktyk .

Hotel Dafni Plus.
Zwiedzili też najbliższą okolicę, czyli centrum miasteczka Leptokaria.

 

oraz pobliską plażę.

plaża w Leptokarii

Chętni od razu skorzystali z hotelowego basenu.

Grecja dzień 2, grupa mechaników.
Uczniowie zapoznawali się z wyposażeniem warsztatu, obsługą narzędzi do naprawy i diagnostyki, przygotowywali stanowiska pracy.
Diagnozowali stan techniczny pojazdów z wykorzystaniem narzędzi informatycznych. Oceniali stan techniczny wybranych podzespołów.
 
Grecja, dzień 2, grupa logistyków.
Uczniowie zostali podzieleni na zespoły projektowe. Zajmowali się organizacją pracy w dziale spedycji firmy logistycznej. Omówione zostały zasady i procedury wykorzystywane w obszarze obrotu magazynowego.
Grecja, dzień 2, grupa informatyków.
Uczniowie zajmowali się przygotowaniem specyfikacji witryny internetowej i dołączeniem jej do oferty. Oceniali kompetencje i jakość dokumentacji. Opracowywali mockupy witryny w formie szkiców.
Rozwijają kompetencje kulturowe.

Odwiedzili stadninę koni i integrowali się z młodzieżą grecką. Można było poćwiczyć konwersację w języku angielskim i greckim.
Grupy mechaników i informatyków pojechały na wycieczkę do Panteleimonas. Ponad 200-letnie kamienne miasteczko położone na zboczach Olimpu pełne jest niezwykłych zabytków, a z jego krańców roztacza się niezwykły widok na wybrzeże. Co ciekawe, do dziś jest ono zamieszkałe, choć nieliczni decydują się na domostwa w tak trudnym do zdobycia miejscu. Poznali także tradycyjne regionalne produkty tworzone i sprzedawane w tym miejscu.
Grecja, dzień 3.
Mechanicy zajmowali się serwisowaniem urządzeń mechanicznych. Informatycy tworzyli strony internetowe, a logistycy dokumentację spedycyjną.
Grecja, dzień 4.
Wyprawa na wyspę Skiatos, gdzie uczniowie odwiedzili m.in. Kościół św. Mikołaja oraz zjedli tradycyjny grecki posiłek w tawernie. Dla wielu uczniów to jednak sama podróż była główną atrakcją – lazurowe morze i piękne widoki zachwyciły młodzież, która dodatkowo mogła poznać także tradycyjne tańce i muzykę grecką.

.

Grecja dzień 5.
Grupa logistyczna ćwiczyła dziś wystąpienia publiczne w nietypowym miejscu. Zajęcia odbyły się w parku miejskim, który stał się sceną. Trudna przestrzeń nie przeszkodziła w mistrzowskim odegraniu scenek rodzajowych.
Grecja dzień 6.

Wycieczka do miasteczka Litochoro, usytuowane u podnóża masywu Olimpu. Skierowali się także do Olimpijskiego Parku Narodowego, gdzie mogli podziwiać malownicze góry i wąwozy oraz przyrodę tej części Grecji, która o tej porze roku robi ogromne wrażenie!

Grupy Erasmus i POWER zdobywają siedzibę bogów greckich. 1100 m n.p.m. Pozdrawiają z Olimpu.

Zwiedzanie Meteorów. Poznanie historii tego miejsca, a także uzyskanie informacji na temat kultury i sztuki prawosławnej.

Grecja dzień 7.
Mobilności i staże międzynarodowe, w których uczestniczy nasza młodzież, odbywają się w ramach:
- Projektu 2019-1-PL01-KA102-064688 - Europejski wymiar kształcenia zawodowego, finansowanego ze środków europejskich w ramach Programu Erasmus+, Akcja 1 Mobilność Edukacyjna w sektorze Kształcenie i Szkolenia Zawodowe
- Projektu POWERVET-2020-1-PL01-KA102-08108 - Europejski wymiar kształcenia zawodowego edycja 2020, finansowanego w ramach projektu „Międzynarodowa mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego; Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego.
W Grecji przebywają obecnie uczniowie z oddziałów technik informatyk, technik logistyk oraz technik mechanik, którzy realizują program praktyk w greckich firmach i instytucjach. Codzienne staże obejmują około 8 godz. zajęć w formie warsztatów, wykładów, zajęć praktycznych. Uczniowie technikum informatycznego w tym tygodniu realizowali proces związany z tworzeniem strony internetowej: od tworzenia i analizowania dokumentacji, przez opracowywanie mockupów i wybór narzędzi, po projektowanie struktury. Uczniowie z klas technik logistyki analizowali działalność firmy logistycznej, tworzyli oraz oceniali sporządzaną dokumentację związaną z transportem i spedycją towarów z wykorzystaniem arkuszy kalkulacyjnych, poznali również zasady przeprowadzania inwentaryzacji. Uczestnicy z klas technik mechanik realizowali natomiast zadania na terenie warsztatów, gdzie dokonywali prac diagnostyki i oceny stanu technicznego, konserwacji i napraw, wykorzystując w pracy również nowoczesne narzędzia IT.
Grecja dzień 8.
Zajęcia w magazynie przedsiębiorstwa oczyszczania gminy Katerini.

Uczniowie przeprowadzają inwentaryzację środków trwałych i wyposażenia magazynu.
Grecja dzień 9.
Dziś logistycy zajmowali się inwentaryzacją w hurtowni napojów, przeprowadzili również wywiad z pracownikami magazynu.
Grecja dzień 10.

W ramach realizacji programu kulturowego uczniowie zwiedzili zamek w Platamonas.

 

Grecja dzień 11.

W ostatnim dniu pobytu w Grecji odbyło się podsumowanie praktyk oraz realizacji programu kulturowego. Podziękowano  opiekunom za wspaniałą organizację  wyjazdu.