KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Narodowe czytanie

  Kolejny raz nasza szkoła włączyła się do Narodowego Czytania. Odbyło się ono w szczególnej scenerii plenerowej pod wierzbą z sowami. Cała społeczność szkolna wysłuchała w skupieniu starannie odczytanej noweli „Dym” Marii Konopnickiej (1890r.), jednej z 8 Nowel polskich, wybranych do tegorocznej akcji Narodowego Czytania. Nowela opublikowana została po raz pierwszy na łamach czasopisma „Kurier Codzienny”, ukazującego się pod redakcją Karola Kucza. Tłem do napisania noweli „Dym” stała się huta „Bankowa” w Dąbrowie Górniczej, w której pracował zięć Marii Konopnickiej.

   Fragmenty noweli czytali: gość specjalny p. Adam Świniuch, przedstawiciel organu prowadzącego tj. Starostwa Powiatowego w Zgierzu, który z chęcią przyjął zaproszenie i czytał fragment noweli, wiceprzewodnicząca Rady Rodziców p. W. Dutkiewicz-Mucha, p. Dyrektor E. Kołodziej, nauczyciele p. J. Cybulska, p. E. Legęncka oraz uczniowie: Daria Kamińska, Weronika Kaźmierczak, Jakub Kowalczyk, Gabriel Piela, Mateusz Wilk.